Vakum Tüpü

Vakum Tüpü

İç içe iki adet cam tüp şeklindedir. İç tüpün dış yüzeyi güneş ışınlarını yüksek oranda emen sellektif bir kaplama ile kaplıdır. Dış tüpten içeri giren ışınlar selektif yüzey vasıtası ile %93 oranında emilmekte ancak %7 oranında dışarı yansıtmaktadır. İki cam tüp arasındaki boşluk ise, selektif yüzey üzerinde biriken ısı enerjisinin, taşınım yoluyla dışarı kaçmasını engellemektedir. (Kullandığımız termoslarda olduğu gibi) Bu sayede ısı kaybı minimum düzeye inmektedir. Bu durum kış aylarında sistemin verimini çok yükseltmektedir. Ayrıca vakum tüplerinin yuvarlak oluşu, gün boyunca güneş ışınlarının daima dik olarak alınmasını sağlamakta bu da Tubular Solar Sistemin verimine katkı sağlamaktadır. Standart ve uzun olarak iki ayrı tipi vardır. Vakum tüpler 25mm çapındaki doluya dayanıklıdır. Tüplerin değiştirilmesi çok kolaydır.

Özellik Değer
Uzunluk 1500 mm-1800mm
Dıs tup capı 47 mm
Ic tup capı 37 mm
Cam Kalınlğı 1.6 mm
Isıl Genleşme 3.3x10-6 oC
Malzeme Borisilikat cam 3.3
Yuzey Kaplama AL-N\AL sellektif
Isık Apsorp Etme %90 Ortalama 40 kcal/h
Yansıma oranı %7 (100 oC )
Vakum P<0.005 Pa
Bos tup sıcaklık >200oC
IsI Kayıp Katsayısı <0.8W/ ( m2 0 c )
Tup Omru <15 yıl
Garantı suresı 3 yıl

Herbir vakum tüpü, iç içe geçmiş 2 cam tüpten oluşur. Bu tüpler oldukça güçlü ve saydam camdan yapılır. Dıştaki bu cam tüp 25 mm. çapındaki doluya bile dayanabilecek mukavemettedir. İçteki tüp, özel bir seçici yüzeyle kaplanmıştır. Bu seçici yüzey sayesinde, tüpe gelen güneş ışınlarının %93’ü mükemmel bir şekilde emilip ısıya çevrilmekte ve ayrıca güneş ışını yansıması minimuma (%7) indirilmektedir.İç içe geçmiş bu iki tüpün arasındaki hava vakumlanmıştır.Bu yüzden suyu taşıyan içteki tüpün iletimle ve taşınımla ısı kaybı minimum dereceye indirilmiştir

Vakum tüplerin montajı sırasında dikkat edilecek hususlar;

1- Montaj sırasında tüpün alt kısmının darbe görmemesine dikkat edin. Vakum tüpün en hassas olduğu kısım alt uç noktasıdır.
2-Vakum tüpleri monte ederken dikkatli olunuz. Vakum tüpler darbe görmesi, bükülmesi ve düşürülmesi sonucunda kırılabilir.
3- Tüpleri montaj sırası gelinceye kadar kutusunda muhafaza ediniz. 
4- Sıcak su tankının yönü tüplerle dik açı yapacak konumda olmalıdır. Tüplerin montajı sırasında zorluk çekiyorsanız sıcak su tankını ekseni etrafında döndürerek tüplere dik olamasını sağlayınız. 
5- Öncelikle siyah renkli toz keçelerini tüplerin açık ağızından 10 cm. kadar içeri geçecek şekilde konumlandırın daha sonra ana tanka montajlarını yapın.
6- Küçük bir tasa 1’e 1 oranda bulaşık detarjanı ve su karışımı hazırlayın.Bu karışımı tüpün dış kısmına açık ağızından 10 cm. aşağısına kadar çepeçevre sürün. Bu işlem tüpün silikon contalara kolaylıkla geçirilmesine yaradığı gibi sızdırmazlığa ek katkı sağlar.
7- Montajı tamamlar tamamlamaz sistem su ile doldurulmalıdır. Eğer vakum tüpler 10 dakikadan fazla kuvvetli güneş ışığına maruz kalmış iseler soğuk su konulmamalıdır, çünkü tüpün çatlaması söz konusudur. Boş tüpün iç kısımı güneş ışığı ile temas etmesi sonucunda ısınır ve eğer soğuk su konulursa şoka girerek çatlama meydana gelebilir. Sistemin su ile doldurulmasının en iyi zamanı sabah veya akşam üstü tüplerin iç kısımlarının soğuk olduğu zamanlardır. Başka bir seçenek ise tüplerin montajı biter bitmez üzerlerini bir örtü ile örtmek, ışık görmelerini engellemektir. 
8- Sistemin montajı tamamlandıktan sonra sızıntılara karşı kontrol edilmelidir. Sistemin montajında herhangi bir kaçak bulunmuyorsa tüpleri sabunlu yumuşak bir bezle veya camsil ile temizleyiniz.